2 Eylül 2017 Cumartesi

Safari yapmanın püf noktaları nelerdir?

Safari yapmanın püf noktaları nelerdir?
Afrika’nın kimi yerlerinde, birçok avcının katıldığı, toplu biçimde yapılan yabanıl hayvan avı olarak bildiğimiz Safari yapmak göründüğü kadar da kolay bir eylem değil. Fillerin, gergedanların peşinden koşmak, kahvaltı yaparken karşıdaki gölde suaygırlarını izlemek, aslan yattığı yerden mi belli olur? gidip yerinde gözlemlemek… Kulağa tehlikeli ve zor gelebilir ama aslında değil, önemli olan doğanın kurallarını ve doğaya nasıl hazırlanacağınızı bilmek.
Öncelikle Safari yapacağınız ülkeyi iyi seçin
İlk kez safari yapacaklar ve balayı çiftleri için ideal bir ülke Güney Afrika doğru tercih olabilir. Cape Town’a bir saat uçuş mesafesindeki Grahamstown’da lüks balayı lodge’ları var. Kichaka Luxury Game Lodge dört gün kaldığım ve gözüm kapalı önerebileceğim bir yer. Biri sabah gün doğduktan hemen sonra, biri de günbatımı saatinde olmak üzere iki kez üçer saatlik safari hakkınız var. Güney Afrika’da tek seçeneğiniz Grahamstown değil, ülkenin farklı noktalarında yaklaşık 25 milli park var. Kruger ve Kgalagadi Transfortier en çok bilinenler. Tanzanya da bir diğer safari rotası. Beş büyüğün yanı sıra Afrika antilobu görme ihtimaliniz de yüksek. Özellikle de büyük göçün yaşandığı aralık ve mayıs ayları arası en yoğun dönem. Yaklaşık 15 ulusal parkı var, en ünlüsü Serengeti.
Gideceğiniz ülkeye göre ilaç, aşı hazırlığı yapın
Ülkenizi seçtikten sonra yapmanız gereken ilk şey aşıya ya da ilaca ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek. Her ülkenin farklı kuralları var. Örneğin sinek küçük ama bazı ülkelerde sıkıntı yaratabiliyor. Dolayısıyla Kenya ve Tanzanya sıtmaya karşı ilaç kullanılmasını istiyor, ama Güney Afrika’da hiçbir aşı ya da ilaca gerek yok. Ülkelerin kuralları genel itibariyle belli ama dönemsel yaşanan bir gelişme bu kuralların tedbiren de olsa değişmesine neden olabilir. O yüzden buraya genel-geçer kurallar yazıp sizi yanıltmayalım, en doğru bilgi alabileceğiniz yere yönlendirelim. İstanbul Karaköy’deki Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Seyahat Sağlığı Danışma Hattı’na: 444 77 34
Bavulunuzu küçük tutun
Bu konuda detaylara geçmeden önce bir uyarı yapalım. Afrika’da safari yerleri genelde iç hat uçuşlarıyla ulaşılan yerler. Afrika’da iç hat seferi yapan uçakların çoğu da küçük uçaklar. Bazı uçaklar var ki, yanınıza almayı bırakın bagaja bile en fazla 15 kilograma kadar izin veriyor. Bu yüzden bavulu olabildiğince küçük tutun ve iç hat uçuşu yapacaksanız havayollarının kurallarını mutlaka gitmeden okuyun.
Şıklıktan öte rahat kıyafetler tercih edin
Rahat pantolon, rahat ayakkabı, rahat tişört… Şıklıktan öte ve önce mutlaka rahat olacağınız kıyafetlerini seçin. Safari şapkası da sizi güneşten koruyabileceği gibi şıklık için zaten yeterli olacaktır. Hangi mevsimde giderseniz gidin etek ve şort tercih etmeyin, sivrisinekler ve etrafınızdaki bazı bitkiler sıkıntı yaratabilir. Genelde toprak, bej renkler tercih ediliyor ama hayvanların çoğu siyah-beyaz görür, dolayısıyla renk değil, rahatlığa öncelik verin.
Yanınızda fotoğraf makinesi ve dürbün bulundurun
Peki kıyafetten başka yanımıza ne almalı? Hayatınızda belki bir defa yaşayabileceğiniz bir deneyime gittiğinizi düşünürsek iyi bir fotoğraf makinesi şart. Vahşi hayvanların biraz nazlı olabileceklerini ve belli bir mesafede kalmanız gereceğini düşünürsek bavula bir de dürbün eklemeniz iyi olabilir.
Doğru zamanda Safari yapın
Son olarak Safari ile ilgili en önemli detaylardan biri de hangi mevsimde yapacağınız. Öncelikle gittiğiniz ülkenin sezonlarını kontrol etmeniz gerekiyor. Güney Yarımküre ülkeleri mevsimleri bize göre tam ters yaşıyor. Tasviyemiz aralık-ocak-şubat aylarında, yani Güney Yarımküre’nin yaz sezonunda gitmeniz. Aksi halde yağışlı havayla karşılaşmanız olası,  bu da vahşi hayvanların saklanması ve onları görme şansınızın düşmesi demek. Yüksek sezonların fiyatları düşük sezona göre elbette pahalı ama hayatta belki de bir kez yaşayacağınız bir deneyim olduğunu düşünürsek buna değer.

Her türlü kültür, sanat ve turizm ile ilgili bilgi ve gelişmeleri bakanlığın http://www.kultur.gov.tr/ adresinden öğrenebilirsiniz.

1 yorum:

  1. safari hayatta tadılabilecek en güzel deneyimdir herhalde. yazı çok yararlı olmuş rabia hanım ellerinize sağlk

    YanıtlaSil