25 Eylül 2017 Pazartesi

Burdur'un antik kenti Sagalassos


Günümüzde Burdur'un Ağlasun ilçesi sınırları içinde kalan tarihi Sagalassos Antik Kenti, denizden 1450 ile 1600 metre yükseklik arasına kurulmuş Akdeniz'deki önemli bir şehirdir.
Burdur’un Ağlasun İlçesindeki UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde bulunan Sagalassos Antik Kenti, milattan önce 333 yılına dayanan geçmişiyle tatilcilerin ilgisini çekiyor. Güvenlik kaygısı ve suyun bolluğundan dolayı yüksek bir bölgeye kurulan antik kent, Roma İmparatorluğu etkisi altına kalan bir kültüre sahip.
1. yüzyılda altın çağını yaşayan kent, kültürel anlamda ilerici yapısıyla tanınıyor. 4. yüzyılda Hristiyanlığı seçen Sagalassos halkı, 5. ve 6. yüzyıllarda da mimari olarak hızlı büyümüş. Deprem ve veba salgınları ile sarsılan Sagalassos’ta daha sonraki yüzyıllarda nüfus giderek azalmış. 13. yüzyıldan sonra ise, Sagalassos'ta İskender Tepesi'ndeki son kale de Selçuklular tarafından yıkılınca boşalmıştır.
Sagalassos’un Tarihçesi
Sagalassos Türkiye’nin güneybatısında, Burdur’un Ağlasun ilçesinde yer alır. Antalya’dan yalnızca yaklaşık 100 km uzaklıktadır. Antik kent dağ eteklerine, denizden 1450 ile 1600 metre yükseklik arasına kurulmuştur. Güneyinde Akdeniz, kuzeyinde Anadolu platosu yer alır. Hemen doğusunda 2271 metredeki zirvesiyle Akdağ yükselir.

Antik kentin civarında pekçok verimli ova vardır. Bunlar zamanla kent topraklarına dahil olur. Bunlardan en önemlisi ve Sagalassos idaresine ilk katılan (MÖ 2. yüzyıl başında) Burdur Ovasıdır. Böylece kentin tarım alanı büyük ölçüde genişler ve bu durum ileriki yıllarda Sagalassos’un Anadolu Roma yol ağına bağlanmasına olanak sağlar. Ardından, Augustus Dönemi’nde Bağsaray ve Çelitkçi vadileri de kentin idaresi altına girer.

2 yorum:

  1. ne kadarlık bir süre ayırmak lazım böyle bir yeri gezi için?

    YanıtlaSil
  2. roma kültürü demek.. ilginç ya neler nler var etrafımızda da haberimiz yok

    YanıtlaSil