17 Eylül 2017 Pazar

Ülkemizin seyahat edilebilecek en sakin ilçeleri

Eğer siz de kalabalıktan ve şehir hayatından bunaldıysanız, doğru yerdesiniz. Bu yazımızda sizin için boş zamanlarınızda kafanızı dinleyebilecek ülkemizin en sakin ilçelerini derledik. İşte ülkemizdeki seyahat edilebilecek en sakin ilçeler.
Artvin / Şavşat
Artvin il merkezinin 71 km doğusunda bulunan Şavşat ,yüksekliği 3 bin metreyi aşan dağ sıralarıyla çevrili , dar ve derin vadilerin arasında eşsiz bir coğrafyada yer alır .Sahara Milli Parkı içerisinde bulunan korumaya alınmış bölgede ladin ,çam ve köknar ağaçlarının ortasında yer alan Karagöl ,Şavşat’taki çok sayıda göllerden en büyüğüdür.Ahşaptan yapılmış geleneksel Şavşat evlerine rastlamak mümkün .Şavşat Kalesi de şehrin önemli kültürel varlıklarından.
İzmir / Seferhisar
Seferihisar, İzmir’e  45 km uzaklıkta yer alan bir ilçedir. Buraya 17. yüzyılda gelen Evliya Çelebi, o  sıralarda Sivrihisar olarak anılan yerleşmeden ürünleri bol, halkı zengin bir kasaba diye bahseder; bir hisarı olmadığını ama bağların arasında yükselen kayalıkların hisarı  andırdığını söyler.Seyyahların ayak izlerini taşıyan Seferihisar gezginlere bugün de pek çok güzellik sunuyor.Zeytinliklerden salınan eşsiz kokular  Ege Denizi’nin iyotlu kokusuna karışıyor. Ziyaretçilerine farklı tatlar sunan Seferihisar ekmek dolması, enginar dolması,nohutlu mantı,tarhana,yuvalaça gibi yörenin lezzetli yemeklerini de tatma imkanı sunuyor.Bunun yanı sıra upuzun sahili ve bisikletin teşvik edildiği yollarıyla sakin şehir olma vasfını hakkıyla taşıyor.
Mardin / Savur
Mardin’in kuzeyinde yüksek bir tepenin yamacında yer alan Savur, Asurlulardan Romalılara ,Bizanslılardan Artuklulara köklü uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır.Osmanlı topraklarına katılması Yavuz Sultan Selim dönemini bulur.Yukarı Mezopotamya’yı Yukarı Dicle Havzası’na bağlayan geçit noktalarında konumlanan kale , antik çağlarda ve ortaçağda bölge hakimiyetini elinde tutmak isteyenlerin ele geçirmeye çalıştığı bir mevkiydi.İlk yerleşim yerinin Savur Kalesi olduğu düşünülüyor.Savur’un  pencereleri oymalı,yüksek tavanlı ve avlulu konaklarından Hacı Abdullah Bey konağı şehrin mimarisinin en güzel örneklerindendir.
Sakarya / Taraklı
Sakarya il merkezine 65 kilometre uzaklıkta olan Taraklı , etrafı dağlarla çevrili dar bir vadide kurulmuş .Taraklı , Osmanlı’nın ilk yerleşim yerlerinden biri ve tarihi evleri ,çarşısı, çeşme ve hamamlarıyla Osmanlı şehir dokusunun çok iyi korunduğu yerlerden.Mimar Sinan tarafından yapılan Yunus Paşa Camisi kentin en önemli kültürel varlıklarından.Başta Kadirler Konağı ,Çakırlar Konağı ve tüm Taraklı’ya hakim cihannümasıyla bilinen Haşim Ağa Konağı( Fenerli Ev) olmak üzre yüzü aşkın tescil edilmiş ev ve konak Osmanlı mimari örneklerini sergiliyor.
Bolu / Göynük
Göynük, ortasından dere akan bir vadinin , iki yamacına kurulmuş, cumbalı evleriyle tarihi dokusunu koruyan nadir Osmanlı kasabalarından biri.Orhan Gazi’nin oğlu Gazi Süleyman Paşa’nın yaptırdığı cami ve hamam hala hizmet veriyor.Göynük aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemsettin için 1464’te yaptırdığı Akşemsettin  Türbesi’ne ev sahipliği yapıyor. 1923‘te yapılan Zafer Kulesi kasabanın sembolü haline gelmiş.

İlçenin doğal güzellikleri ; Göynük Kapıdağı Ormanı, Çatak Kaplıcaları, Sünnet Gölü ,Çubuk Gölü ,Bölücekova köyü şelale ve kanyonu …

1 yorum:

  1. Rabia Hanım, taraklıyı görmüştüm ama diğerleri için de karşı konulmaz bi merak uyandırdınız.

    YanıtlaSil