27 Eylül 2017 Çarşamba

Dünyanın kayıt dışı 7 harikası


Klasik olarak bildiğimiz dünyanın 7 harikasının dışında, adeta keşfedilmeyi bekleyen birçok güzellik bizi bekliyor. Seyahat etmeyi ve yeni yerler görmeyi bir yaşam biçimine dönüştürmüş kişilerin kesinlikle görmesi gereken, dünyanın kayıt dışı 7 harikası...
Derawar Kalesi / Pakistan
Çöl ortasındaki kale, kare şeklini oluşturan 40 burçtan oluşuyor. 30 metre yüksekliğindeki burçların toplam çevresi 1500 metreyi buluyor. Ülkenin zor ulaşılır bir köşesinde yer alan kaleyi birçok Pakistanlının dahi bilmediği düşünülüyor.
Chand Baori / Hindistan
Rajasthan bölgesinde yer alan bu ilginç yapıda basamaklarla büyük bir su kuyusuna iniliyor. Kuyu 800-900'lü yıllarda bir Hint kralı tarafından yapılmış.
Parlamento Sarayı / Romanya
Dünyanın en büyük, en pahalı ve en ağır idari binası Bükreş'te bulunuyor. Çavuşesku tarafından 1984'te yaptırılan bina 12 katlı. 3100 odalı bina 330 bin metre karelik bir alanı kaplıyor.
Büyük Hint Seddi / Hindistan
Rajasthan eyaletinde 1443'te inşa edilen duvar 36 km uzunluğunda. Duvar bölgedeki 360 tapınağı korur hale getirilmiş.
Mostar Köprüsü / Bosna-Hersek
Mostar şehrinden geçen Neretva Nehri üzerinde 1566'da Osmanlılar tarafından inşa edilen köprüyü Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin yaptı. Köprü için 456 taş kullanılmış. 4 metre genişliğinde, 30 metre uzunluğunda ve 24 metre yüksekliğindeki köprü İslam mimarisinin Balkanlar'daki en çarpıcı örneklerinden biridir. 1990'larda yıkılan köprü tamir edilerek yeniden kullanıma açıldı.
Büyük Cenne Camisi / Mali
1907'de inşa edilen cami dünyanın en büyük kerpiç binası. Sudan'dan Atlantik sahiline kadar uzanan kuşaktaki en başarılı mimari yapılardan biri olarak görülen cami, 1988'de Dünya Mirası listesine alındı.
Şeyh Lütfullah Camisi / İran

İsfahan kentindeki bu cami Sefevi dönemi mimarisinin şaheserlerinden biridir. 1603-19 yılları arasında Şah Abbas döneminde inşa edilen caminin ilginç yanı minaresinin ve avlusunun olmamasıdır. Şahın haremindeki kadınların ibadeti için inşa edilmiştir.

2 yorum: