5 Ekim 2017 Perşembe

Tatilden dinlenmiş dönmek mümkün?

Bütün bir yıl boyunca, yoğun ve stresli bir iş temposunda çalıştınız ve sonunda hak ettiğiniz tatile çıkmaya karar verdiniz. Uzman psikologlar, şehrin gürültü ve kalabalığından uzak bir tatilin ve dinlenmiş ve arınmış olarak eve dönmenin, özellikle stresli iş ortamında çalışanlar için çok önemli olduğunu belirtiyor. Bunun için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler var:
Tatilinizi planlamak
 Bu süreçte yaşayacağınız herhangi bir problem tatilden verim almadan dönmenize neden olabilir. Dolayısıyla gezi planınıza göre gitmek istediğiniz yerler için gerekli rezervasyonları yaptırın ya da uygunluğunu mutlaka kontrol edin. Ayrıca bir de, gitmeden önce yapılacaklar listesi hazırlayın. Böylece işleriniz kolaylaşmış olacaktır.
Sevdiklerinize zaman ayırmak 
Günlük yaşamın temposundan pek fazla zaman ayıramadığınız sevdiklerinizle ve ailenizle bir arada olmaya çalışın. Tatilde mümkün olduğunca seyrek telefon görüşmesi yapmanın, aile ve arkadaşlarınızla birlikte sohbetlere ortam yaratmanın ve ufak tefek problemleri dönüşe ertelemenin zihnen rahatlamanıza büyük katkı sağlayacağını unutmayın.
Gününüzü iyi değerlendirmek ve aktif olmak
İyi alınmış bir uyku için tatilden daha güzel bir zaman olamaz. Ancak zamanınızı uyuyarak geçirmenizin de dinlenebilmeniz için yeterli olmadığını bilin. Güne mümkün olduğunca erken başlayın ve aktif olmaya çalışın. Çok daha zinde olacağınızı göreceksiniz.

Keyif alabileceğiniz aktiviteleri takip etmek
Zamanı iyi bir şekilde değerlendirmek ve zevk alacağınız aktiviteler yapmak stresten uzaklaşmak adına en büyük yardımcılarınız olacaktır. Bu nedenle günlük yaşamınızda yaptığınız sporları ya da ilgilendiğiniz sanatsal faaliyetleri takip edin. Hiç denemediğiniz, yapmayı arzuladığınız ve ertelediğiniz tecrübeleri de yaşamak için ısrarcı olun. Bu tecrübelerin zaman geçtikçe hoş bir anı olarak kalacağını unutmayın. 
İstemediğiniz gezilerde bulunmamak
Yorucu olacağını düşündüğünüz ya da görmeye pek meraklı olmadığınız kültürel geziler için vakit harcamayın. Tabii ki ilgilisi gidip görmek, tarih ve sanat kokan o havayı solumak isteyebilir. Ama istemeyenler için, bu geziler can sıkıcı bir hal olmaktan başka bir işe yaramayacaktır.
Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak
Tatilde olduğunuz için kendinizi o kadar da salmayın. Döndüğünüzde, hastane hastane gezmek istemezsiniz. Üstelik hafif beslenmek, hem sizi daha zinde tutacak, hem de muhtemel mide bozma vakalarını da minimuma indirmiş olacaktır.
Kalabalıktan kaçınmak
İnsanların çok sık tercih ettiği bir tatil beldesine gitmiş olabilirsiniz. Ama zihin yorgunluğu ve baş ağrısı yaşamamak için, mümkün mertebe kalabalık ortamlardan uzak durmanız gerekmektedir. Farkında olmasanız da, rahatsız olduğunuzu düşünmeseniz de, sessiz ve sakin bir yer, dinlenmeniz için çok daha uygun olacaktır. Ne demişler: ne kadar az insan, o kadar çok huzur. J
Uyku düzenine dikkat etmek
Her ne kadar tatilde olsanız da, mevcut uyku düzeninizi korumanız, tatil dönüşü ilk iş günü, kalkmakta zorlanmamak adına aldığınız değerli bir önlem olacaktır. Tabii ki 10.00’da yatın anlamına gelmiyor bu. Mesela sabahlamayı ya da gündüzleri uyuyarak uykunuzu almayı alışkanlık haline getirmeyin.
Tüm bunlara dikkat ettiğinizde, umarız keyifli ve huzurlu bir tatil geçireceksiniz ve tam anlamıyla dinlenmiş olarak işinize dönmeye hazır olacaksınız. J

2 yorum:

  1. teşekkürler Rabia Hanım. Çok faydalı bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  2. elinize sağlık. oldukça önemli noktalara değinmişsiniz

    YanıtlaSil