8 Ekim 2017 Pazar

Orta Asya’nın İsviçre’si: Kırgızistan

Hiç gitmeden bile garip bir özlem duyduğumuz, anavatan Orta Asya’da bulunan Kırgızistan; Tanrı Dağları ile çevrili ve Issık-Kul ile ünlü. Bu coğrafyada Sovyetler’in izi yeni yeni silinmeye başlamış. Halkın büyük bir bölümü Müslüman ve Ortodoks Hristiyan bu ülkede. Ucuz bir ülke olması, tarihi izler barındırması ve milletinin köklü bir geçmişi olması özelliklerini barındırmasından mütevellit, görülecek yerler listesine eklenmesi gereken ülkelerden biri.

Kırgızistan denize kıyısı olmayan dağlarla çevrili bir Orta Asya ülkesi olması sebebiyle antik kültürünü korumuş olsa da, İpek Yolu gibi ticari ve kültürel yolların üzerinde olduğu için tarih boyu pek çok kavmin ilgisini çekmiş ve bunların istilasına uğramıştır. 1991 yılında Sovyetlerin yıkılması ile bağımsızlığını kazanmıştır.


Kırgızistan Haritası ve Konumu

Kırgızistan kuzeyde Kazakistan, batıda Özbekistan, güney batıda Tacikistan ve doğuda Çin ile komşu bir Orta Asya ülkesi. Ülkenin en büyük ve en gelişmiş şehri, başkent Bişkek.

Para Birimi ve Fiyatlar

 

Ülkenin para birimi Kırgız somu, uluslararası kısaltması KGS. 1 Türk Lirası yaklaşık 19 Kırgız Somu ediyor. Türkiye’ye nazaran oldukça ucuz bir ülke.

Kırgızistan’a Ulaşım

 

İstanbul’dan aktarmalı ya da direkt Bişkek ve Oş şehirlerine uçuşlar mevcut. Demiryolu ile Moskova aktarmalı yolculuk yaklaşık 10 gün sürüyor. Kara yoluyla ülkeye giriş çıkış yapmak için Oş’tan sınırdaki Irkeştam üzerinden Çin, Sarı Taş Köyü üzerinden ise Tacikistan ile kara yolu bağlantısı var. Kazakistan’ın Almatı şehriyle başkent Bişkek arasında Kegen sınır noktasında geçiş yapılıyor, minibüsle de gidilebiliyor. Ülkede kara yolları genelde eski ve bozuk.

Kırgızistan’da Görülmesi Gereken Yerler

Ülke 9 Rusça oblast denen yere yani bölgeye ayrılıyor: Bişkek, Batken, Talas, Çuy, Narın, Celal-Abad, Issık-Kul, Oş, Batken.

 Ülke’nin sahip olduğu dağlar ve muhteşem Issık-Kul, ilk görmek isteyeceğiniz mekanlardan biri olacak kuşkusuz. Çolpan Ata bölgesinde bulunan bu göl, dünyanın en büyük dağ gölü ve Orta Asya’nın en çetin soğuklarında bile donmaması sebebiyle adını “ılık,sıcak” anlamından alıyor.

Yine aynı bölgede bulunan Ruh-Ordo Kültür Merkezi adında gezebileceğiniz bir açık hava müzesi bulunuyor. Adı “ruhların yeri” anlamına gelen bu merkezin isim babalarından biri de olan Cengiz Aytmatov imiş. Buraya Cumhurbaşkanlığı Sarayı kapısından girerseniz, sağınızda sizi karşılayacak olan atamız Mustafa Kemal Atatürk’ e ait heykel, göğsünüzü kabartacak.

Bunun dışında başkentte ziyaret edebileceğiniz geneli Sovyet kültüründen kalma müze ve heykeller de ziyaretçilerini beklemekte.

Kırgız mutfağı

Göçebe kültürden kaynaklı ağırlıklı et yemeklerinden oluşan bu ülkenin mutfağı, Rus, Çin ve Özbek mutfağından da etkilenmiştir. En meşhur yemekleri olan beshbarmak, erişteye benzer ince kesilmiş hamur ve üzerinde soğan ve etlerle servis edilir. Genelde koyun ya da at eti ile hazırlanır. Beş parmakla bir güzel afiyetle yenir. Bir diğer geleneksel yemeği olan shashlyk ise, şişe geçirilmiş koyun etleri ile yapılan ve ekmek arası da servis edilen bir yemektir. Plov dedikleri ve pilavı andıran yemeğin sunumu ise koyun eti ve turp ile beraber yapılır.
Gelelim kımıza; fermante edilmiş, ekşi ve alkollü at sütü olan bu içecek, genelde çiğ at etinin yanında tüketilir.

Kırgızistan Festivalleri
Tarihlerine ve göçebe kültüre ait pek çok iz taşıyan ve bunları sergiledileri festivallerinde genellikle erkeklerin avcılık; kadınların ise el işleri konusundaki meziyetlerini sergiledikleri şölenlerden oluşur.
Göçebe Hareketi ve Ulusal At Oyunları festivali her yıl temmuz ayında gerçekleştirilmektedir. Bu festivallerde Kırgız yemekleri de, ziyaretçilerle buluşur.
Ülkenin kuzeyinde Issık-Kul Gölü yakınında ağustos ayında gerçekleştirilen Taigan Ve Burkut Festivali’nin amacı ise kartal avlamaktır.
Diğer bir büyük festival olan ve her yıl mayıs ayında düzenlenen, hatta dünyadan pekçok sporcunun da katıldığı Bisiklet Yarışı’dır. Arslanbob Köyü’nde yapılan festivalde, dağları da kapsayan uzun bir rota üzerinde sporcular kıyasıya yarışır.
Dünyanın en büyük destanı olan Manas Destanı’na sahip ve Türk Dünyasında kabul görmüş yazarların usta isimlerinden Cengiz Aytmatov’u yetiştirmiş bu topraklar, güler yüzlü insanları ve bambaşka yemekleri ile kalbinizi çalmaya aday.

2 yorum:

  1. Gidilesi görülesi gezilesi yerlermiş, inşallah gitmek nasip olur :)

    YanıtlaSil
  2. çok misafirperver insanlar çok tatlılar 2 kırgız arkadaşım vardı ünide onlar geldi aklıma :)

    YanıtlaSil