8 Haziran 2016 Çarşamba

Otobüs Biletleri ve Nefes Alma


Başlığa bakıldığında birbiriyle ilgisiz, birlikte bir anlam ifade etmeyen bir başlık gibi görünüyor. Doğrudur otobüs bileti alma ve nefes alma arasında nasıl bir bağ olabilir ki?

Anlatayım efendim.

Günümüz elektronik çağı. Artım her işimiz bilgisayar başında ve elektronik ortamda yapılıyor. Elektirik faturası mı ödenecek, su faturası mı, artık ödeme noktalarına gidip dakikalarca (bazen saati buluyordu) beklemeye gerek yok. Oturduğun yerden birkaç tuşa basarak halledebiliyorsun. Aynı zamanda Telefon internet, ödenmesi gereken ne varsa hepsini hallediyorsun. Birde araç vergisi trafik cezası vb ne varsa onları da aynı şekilde hatta köydeki evinize ait veya yazlığınız ile ilgili bir ödeme mi var hepsini evinizde rahat rahat oturup bir taraftan çayınızı yudumlarken diğer taraftan da bu işleri hallediyorsunuz. Karşılığında da bir tomar ödendiğine ilişkin makbuz alıp evin her tarafını makbuz ile doldurmuyorsunuz.

Otobüs bileti alırken de yine aynı şekilde internet aracılığı ile işinizi halledebilirsiniz. Ancak bir farkla: İster biletinizi yazıhaneden alın isterseniz internetten alın. Her halükarda adınıza bir matbu bilet kesiliyor. Yani kağıda basılmış bir bilet her halükarda var.

Dünyanın nefes almasını sağlayan, hayatımızın devamı ve sağlıklı bir yaşam için ormanlarımız en az doğal besin kaynakalarımız kadar bizim için önemlidir. Ama çevremize baktığımızda bu hayat kaynağımızı o kadar hoyratça kullanıp tüketiyoruz ki insan ne diyeceğini bilemiyor.

Çocukalarımıza iyi bir gelecek bırakmak adına bir sürü şey yapmaya çalışıyoruz. İyi bir eğitim iyi ekonomik şartlar vs. Niçin? Çocuklarımız bizden daha iyi yaşasın diye. Bir evi olsun, iyi bir işi olsun, toplumda saygın bir kişi olsun vs. Bunlar uzatılabilir. Ama soruyorum. Biz çocuklarımıza rahat nefes alabilecekleri bir dünya bırakmadıktan sonra tüm bunların ne anlamı kalır ki?

Şimdi tekrar otobüs biletine dönelim. Sadece ülkemizde her gün kesilen biletlerin beraberinde ne kadar ağacında kesilmesine sebep olduğunu hiç düşündük mü? Madem işlerimizi elektronik ortamda yapabiliyoruz, bunu kağıda dökmeden halletmenin bir formülünü bulamaz mıyız? Elbette ki buluruz, yeter ki isteyelim.


Çocuklarımıza iyi bir gelecek, ancak böyle hazırlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder